مع قوة التواصل، دعونا نتواصل مع الحياة معًا!

Otizm konuşma terapistimi nasıl seçerim?

Otizm terimi büyük bir çatıyı oluşturur. Otizmli çocuklarımızın ortak tanı kriterleri olsa da, her birinin farklı farklı seviyeleri, ve tedaviye cevap verme kapasitesi vardır. Yani bir otizmli çocuğun seviyesi, alıcı dili daha iyi ise aynı özveriyi bir başka çocuğa verirsiniz ama bir diğeri daha yavaş ilerler, bir diğeri daha hızlı ilerler.  Birine bir tekniği uygularsınız daha iyi cevap alırsınız, bir diğerine başka bir teknik- terapi yöntemi kullanırsınız o daha iyi olur yani her çocuğa özel bireyselleştirilmiş yakın ve uzun dönem hedefleri olmalıdır ve özel terapi teknikleri kullanılmalıdır. Önemli nokta, otizmli bir çocukla bir konuşma terapistinin çalışabilmesi için;

1) Her şeyden önce terapistin gerçekten bu çocuklarla çalışmayı seviyor olması,

2) Bu çocukların genel olarak onların bütün ihtiyaçlarını anlayabilecek, bu duyu ihtiyacı olabilir davranışsal olarak yapılması gerekenler olabilir- duyu olarak bahsedersek örneğin kimi çocuk arada bir sıkıştırılarak yani kucakta sıkılarak rahatlatılma ihtiyacı duyar, kimi çocuk dokunulmaktan hiç hoşlanmaz, davranışsal olarak bahsedersek kimi çocuğa onun isteklerinden yola çıkarak terapi yapılması fayda eder, buna floortime tekniği diyoruz, kimisinde de sizin terapiyi ödüllendirme sistemiyle yönetmeniz işe yarar buna da davranışçı yöntem deniyor, otizmli çocuklarla çalışabilecek bir konuşma terapistinin bu yöntemlerin hepsini biliyor ve çocuğun ihtiyaçlarına gore bunları seçip geleneksel konuşma terapisi yöntemleri ile de kombine edip uygulayabliyor olması gerekir.

3) Bunun dışında da Amerika’da son kullanılan ve çok revaçta olan konuşma terapisi  tekniği olan Prompt tekniğini– bu teknik AMERİKA’DA sadece konuşma terapistlerinin öğrenip uygulayabildiği bir tekniktir, )- konuşma terapistinin (dil ve konuşma bozuklukları uzmanının) bu tekniği bilmesi büyük fayda sağlar (Prompt tekniği çocuğa dokunsal uyaranlar vererek hangi sesi nasıl üreteceğini öğretmektir, aşağıda bu konuda daha ayrıntılı bilgiler verilecektir.

ÖZETLE, Otizmli çocuklarla çalışabilecek bir konuşma terapisti hem davranışsal yöntemleri(ABA, Flortime, Carbon Verbal Behavior), hem de duyu bütünleme terapisini, en azından başlangıç seviyesinde bilmelidir. Bunun yanı sıra EN ÖNEMLİ NOKTA PROMPT yönteminin geleneksel konuşma terapisi yöntemleri ile kombine edilerek KONUŞMA terapisti tarafından uygulanabilmesidir. Her otizmli çocuğun durumu ve seviyesi farklıdır. Konuşma terapisti çocuğun durumuna göre, masa başında oturtup çalıştırabilmek, oturtamıyorsa farklı yöntemlerle çalışabilmek için davranışçı ve duyu bütünleme yöntemlerini çocuğun ihtiyacı ölçüsünde kullanır. (Bir diğer nokta Dil ve Konuşma Terapistliği eğitimi Türkiye’de sadece Eskişehir, Anadolu Üniversitesinde verilmektedir. Yurt dışında eğitim gördüğünü belirten uzmanların LÜTFEN YÖK denkliğini kontrol ediniz.)