Afazi konusuna değinirken öncelikle ‘DİL’ kavramının ne olduğundan bahsetmemiz gerekmektedir. ‘DİL’ kendimizi karşımızdaki birey veya bireylere anlatmaya, ve karşımızdaki bireyleri de anlamaya yarayan sistemdir.
Afazi: Beynin dilden sorumlu bölümlerinde oluşan hasar (örn.,beyin felci- inme veya travmatik beyin hasarı, beyin tümörü, enfeksiyon) nedeniyle dilin üretimi ve/veya anlaşılmasında sonradan kazanılan bozukluktur.
Afazi de dilin yanı sıra müzik, zaman, matematik ve sembolik kavramların anlaşılması ve kullanılmasında da problem olabilir.
Afazi; sözlü iletişimi (spontane konuşma, isimlendirme- kelime hatırlama, söylenileni tekrarlama, veya soru cevaplandırma), yazılı iletişimi (yazı dili, ve yazının mekanizmasını), bireyin söylenileni anlamasını, okumayı (doğru okumak ve okuduğunu anlamayı) etkileyebilir.
Afazi de TEDAVİ Stratejilerimiz:
- Öncelikli olarak bireyin İLETİŞİM açısından eksik olduğu alanlar tespit edilir. Buna göre tıbbi bir sınıflandırma yapılır (örn., Wernike afazisinde kelime hatırlama kötüdür, birey akıcı konuşur fakat konuştuğunu kendi bile anlayamaz, karşısındaki bireyin söylediklerini tekrarlayamaz. Broka Afazisinde ise birey bunun tam tersi olarak Akıcı olarak konuşamaz, cümle uzunluğu 0-5 kelime arasındadır vs.)
- Hastanın durumu, aile veya hastanın sorumluluğunu alan kişi ile paylaşılır.
- TEDAVİ PROGRAMI- Bireyin geçirmiş olduğu inme vs bunun tedavi süresinden ne kadar önce olduğuna, bireyin durumunun ne kadar ağır olduğuna göre de değişiklik gösterir. (Örn, henüz daha basit ihtiyaçlarını dahi ifade edemeyen bir birey için ilk amaç, basit ihtiyaçların ifade edilmesidir. Daha hafif durumda olan ve daha komplike dil becerilerinde zorlanan bir birey için de ilk tedavi odağı daha komplike dil becerileridir.
- TEDAVİ sadece seanslarla sınırlı değildir. Aileye de veya hastanın sorumluluğunu üstlenen kişi her kim ise, o bireye de hasta ile daha kolay nasıl iletişim kurabilir ve hasta bu stratajileri günlük hayata nasıl genelleyebilir, buna yönelik stratejiler öğretilir.
- Eğer uzman uygun görür ise, hasta bir TEDAVİ GRUBU içerisinde de bireysel tedavi seansları içinde öğrendiği bilgileri günlük hayata genelleyebilir
Afazi
Afazi konusuna değinirken öncelikle ‘DİL’ kavramının ne olduğundan bahsetmemiz gerekmektedir. ‘DİL’ kendimizi karşımızdaki birey veya […]
Merhaba,
Annem 2 ay önce beyin felci geçirdi ve konuşma problemi var , konuşamıyor. Bu konuda felç sonrası konuşma tedavisi veriyormusunuz? Eve tedavi için konuşma terapisti yollayabilirmisiniz?
Merhabalar, öncelikle çok geçmiş olsun. Beyin felci sonrası görülen konuşma problemine AFAZİ diyoruz. Bu problem hakkında ayrıntılı bilgi almak için AFAZİ linkini tıklayınız. Eve konuşma terapisti hizmeti evinizin merkezimize yakınlığına ve merkezimizdeki yoğunluğa bağlı olarak değişmektedir. Uzakta yaşayan hastalarımız için online (whats up ve skype üzerinden) terapi hizmeti sağlayabilmekteyiz. Ayrıntılı bilgi için 02122460177 numaralı telefondan bizimle iletişime geçebilirsiniz.