Warning: Illegal string offset 'comments' in /var/www/vhosts/ireterapi.com/public_html/wp-content/themes/bizpro/functions/post-format/single-meta.php on line 11
Warning: Illegal string offset 'author' in /var/www/vhosts/ireterapi.com/public_html/wp-content/themes/bizpro/functions/post-format/single-meta.php on line 19
Warning: Illegal string offset 'time' in /var/www/vhosts/ireterapi.com/public_html/wp-content/themes/bizpro/functions/post-format/single-meta.php on line 19
Warning: Illegal string offset 'category' in /var/www/vhosts/ireterapi.com/public_html/wp-content/themes/bizpro/functions/post-format/single-meta.php on line 19
Duygu ve düşünceleri sözlü olarak başkalarına aktarma insanın en doğal ihtiyaçlarından birisidir. Bu aktarmada bazen tıbbi nedenlerden ötürü, felç ve beyin hasarı gibi, bozukluk ortaya çıkarken bazen de çevresel etmenler sebebiyle (örn., gelişimin önemli olduğu ilk 3 yaşta çocukların teknolojiye maruz kalması gibi) iletişim kopukluğu meydana gelebilir. Bu noktada görevi dil ve konuşma bozukluklarını tanılamak ve tedavi etmek olan konuşma terapistleri devreye girer.
Konuşma terapistleri bu alanda diploması bulunan belirli eğitimler almış, kekemelik, konuşma geriliği, pelteklik, otizmden kaynaklanan konuşma geriliği gibi genel olarak çocukluk yıllarında ortaya çıkan problemleri tedavi eden ve bazı hastalar da ise ileri yaşlarda görülen rahatsızlıkları tedavi eden ve bu rahatsızlıkları çözüme kavuşturan kişilerdir.
Konuşma terapistleri aldıkları eğitimleri, becerileri ile harmanlayıp belirtilen hastalıkların tedavisinde ve çözümünde kullanırken birçok pozitif ve rasyonel bilimlerden yararlanır. Bu bilimlerden genel olarak bahsedecek olursak; sosyoloji, psikoloji, anatomi, filoloji, fizyoloji, ses bilimi ve genetiktir.
Konuşma terapistleri hastalar için uygun ortamların sağlanması koşuluyla sağlık alanında bireysel ofislerinde ya da kilnik/ hastanelerde veya eğitim alanlarında rehabilitasyon ve alanlarındaki araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Konuşma terapistleri iletişim ve ses bilimi uzmanlarıdır. İletişim ve ses bilimi uzmanları hastalarının tedavi sürecindeyken terapilerinde kararlı olmalıdır.
İletişim uzmanları; hasta tedavilerinde gerektiği ölçüde diğer bilim ve disiplindeki uzmanlardan yardım alır veya birlikte çalışırlar, hasta kişinin ailesinin fertlerini, bakıcılarını ve tedavi süresince yanında olacak bütün kişileri bilinçlendirir ve bilgilendirir, teknolojiden yararlanır hasta kişinin çevresini sorgular ve çevresinden faydalanır. Bu uzmanların çalışma aralığı, insanın doğum ile ölüm arasındaki yaşam süresidir.
Hayatımızın her alanında, ikili ilişkilerimizde, iş hayatımızda, doğum ile vefatımız arasındaki her anda iletişim vardır. Konuşma, dil ve ses bozukluları kişiyi çalışma, eğitim, sosyal kısaca kişinin hayatı sürecinde her alanda olumsuz olarak etkilemektedir. Bu süreçte kişinin etkili, akıcı iletişim kuramama, yaşam kalitesi sağlayamama gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Konuşma terapistleri becerileri ve tedavi yöntemleri ile bu sorunlar ve duyu problemleri, sosyal ve çevresel faktörlerden kaynaklı iletişim nedeniyle oluşan problemleri ,otizmden kaynaklanan konuşma geriliğinden tutun, demansa, yutkunma ve beslenme problemlerini kadar birçok iletişim problemini çözmekte ve kişinin iletişimsel ve bilişsel olarak potansiyelini optimum seviyeye çıkarmakta yardımcı olmaktadır.
Sağlık ve iletişim uzmanları olan konuşma terapistleri, kişilerin hayatını etkileyen iletişimsel konuşma problemlerindeki teşhis aşamasında özverili olur, diğer personel, doktor, terapistlerden gerektiği ölçüde yardım alır. Her sağlık alanında olduğu gibi hastanın teşhis aşamasında bazı testler ve belirli teknikler uygular.
Hastalık ile ilgili belirli tanı konulduktan sonra ise uygun bir tedavi öncesi tedavi planı yapılır. Tedavi hastalığa göre değişir. İRE DİL KONUŞMA MERKEZİ olarak en modern ve gelişmiş teknikleri (özellikle Amerika’da kullanılan son teknikler) ile geleneksel tedavi metodlarını kombine ederek uyguluyoruz. Amerika menşeili birçok davranışsal ve iletişim geliştirici tekniği kullanıyoruz. Örn. PROMPT Tekniği konuşma organlarına dokunarak uyaranlar verilerek beyine konuşmanın nasıl üretileceğini kodlayan bir tekniktir. Bunun dışında geleneksel tedavi yöntemlerimiz belirli konuşma egzersizleri ile; harf , kelime, telaffuzları geliştirmek yada öğretmek amacıyla kullanılan tekniklerdir.
Ülkemizde konuşma terapisi lisans programları sadece son birkaç senede ve birkaç üniversitede açılmıştır. Geç gelişen bu alanda yoğun ihtiyaç talebinin olması kalifiye konuşma terapisti açığı oluşturmuş ve bu alan dışındaki meslek gruplarının kendilerini konuşma terapisti olarak tanıtmasına ve eğitimini almadıkları bir yanlış tedaviler ve yönlendirmeler yapmasına neden olmuştur. Burada büyük sorumluluk velilerimize düşmektedir. İRE DİL KONUŞMA MERKEZİ olarak konuşma terapistinizin diplomalarını, aldığı eğitimleri ve tecrübelerini büyük bir titizlikle araştırmanızı öneriyoruz. Yerimiz ise Teşvikiye – Nişantaşı, Şişli İstanbul’dadır